a-kasse
A-kasser

A-kasse lønsikring

Den bedste lønsikring er den lønsikring, der passer til din økonomi. Der er flere måder, du kan sikre din løn på, og det behøver ikke nødvendigvis involvere en A-kasse. Vælg lønsikring efter din indkomst, efter dine faste udgifter og temperament i forhold til dagpengesystemet. Supplér dine dagpenge fra A-kassen op til 95% procent af din løn eller vælg en fuld lønsikring, så du slipper for ethvert krav fra en A-kasse.

Hvordan vælger du den bedste lønsikring?

Når du skal vælge en lønsikring skal du tænke på 3 ting:

1. Hvad er din månedlige løn før skat?
  2. Hvad er dine månedlige udgifter?
  3. Har du brug for A-kasse-rådgivning?

Hvis du tjener mindre end 21.000 kr. om måneden, kan det ikke betale sig med en lønsikring. Tjener du over 21.000 kr. om måneden skal du overveje, hvor stor del af den løn, du kan klare dig for i tilfælde af arbejdsløshed – størrelsen på udbetalingen af din lønsikring afhænger af indbetalingen, så jo mere du indbetaler, jo mere er du sikret for.

Dine månedlige udgifter er relevante for dig at kende præcis, når du skal udregne dit behov i forbindelse med en sikring af din løn. Hvis du ikke bruger hele din løn på faste udgifter, kan du måske nøjes med en billigere lønsikring. I regnestykket skal du også huske, at udgiften til din lønsikring kan trækkes fra i skat på lige fod med dit kontingent til A-kassen.

De fleste A-kasser tjener to formål: At udbetale dagpenge og rådgive i forbindelse med jobsøgning. Hvis du har brug for rådgivning og evt. jobsøgningskurser, er det en god idé at kombinere din lønsikring med et medlemskab i en A-kasse. Har du udelukkende brug for udbetaling ved arbejdsløshed, kan du overveje en løsning uden A-kasse.

Hvilke typer findes der?

Vilkårene er forskellige hos de forskellige udbydere af lønsikring, men overordnet set er der to typer: Supplerende lønsikring og fuld lønsikring. Sidstnævnte kaldes også hos nogle for ’fri lønsikring’. Uanset hvilken type lønsikring du vælger, er udgiften til den skattefradragsberettiget – det vil sige, du kan trække din månedlige indbetaling fra i skat. Prisen på en lønsikring afhænger af type, udbyder og hvor meget, du gerne vil forsikres for.

Supplerende lønsikring

Den mest kendte type lønsikring er den supplerende. I denne type fungerer udbetalingen som et tillæg til dagpengene fra A-kassen. De fleste A-kasser tilbyder denne tillægsforsikring og sørger også for, at indbetalingen til lønsikringen bliver fratrukket skat sammen med kontingentet til A-kassen. Med denne løsning følger du de almindelige dagpengeregler og skal derfor være både jobsøgende og deltage i indkaldte møder hos din A-kasse eller dit jobcenter under din arbejdsløshed. Læs mere om Krifa´s lønsikring her.

Fuld lønsikring

Som et alternativ til et medlemskab i en A-kasse og en supplerende lønsikring, kan du vælge en fuld lønsikring. Dette er den bedste lønsikring til dig, der får udbetalt en løn på over 25.000 kr. om måneden og som gerne vil være fri for dagpengeregler. Fordi du ikke er medlem af en A-kasse ved denne løsningsmodel, kan du heller ikke søge rådgivning eller deltage i evt. gratis jobsøgningskurser hos A-kasser.